Nomadish

Nomadish

29 June 2015

Elämää kriisin keskellä

Kreikka on päättänyt kansanäänestyksestä 5.7.2015, tosin mistä äänestetään on vielä epävarmaa kun viimeisin maksu erääntyy 30.6.2015 lyhennettäväksi. Politiikka on tähän asti ollut itselleni matkaajana vähäpätöinen asia, matka on edennyt, tankin on saanut täyteen ja ruokaa on riittänyt sekä omassa kaapissa että tavernoissa.

Nyt on käteinen monin paikoin loppu automaateilta, vaikka nostorajoituksia on tullut. Kreikkalaisten nostoja on rajoitettu 60 euroon per päivä, muiden maiden korteilla ei tulisi rajoituksia olla. Tosin rajoitus koskee kieltämättä meitä kaikkia, kun automaatit ovat tyhjiä, ihan sama onko kortti suomalainen tai kreikkalainen...

Eilen kuulin paikalliselta, että Ateenasta olisi huoltoasemilta polttoaineet lopussa ja tähän sainkin varmistusta myöhemmin tänään. Eikun suunnaksi huoltoasema ja tankki täyteen. Ensimmäisellä asemalla oli lava-auto edessä, sai tankkiinsa palvelua, ihan sitä samaa dieseliä mitä itsekin olin vailla.. Auto ajoi pois ja jäi seuraamaan tilannetta tien toiselle puolelle, josko minäkin saisin polttoainetta. En saanut en, eli tilanne taitaa olla nyt niin, että turisteille/ulkomaalaisille ei polttoainetta löydy, mutta paikallisille kyllä niin kauan kuin sitä riittää. Matka jatkui seuraavalle asemalle, jonne käteinen kelpasi ja auto sai juomansa. Hyvä niin.

Eli tuonne ensimmäiseen asemaan ei siis tarvitse enää palata, ei edes kun kriisi on ohi/helpottunut. Kreikkalaisilla on tapana tankata pikkuisen kerralla, mitäpä sitä täydellä tankilla tekisi. Itse käytän huoltoasemalla helpostikin yli 100 euroa kerralla, kaasut ja tupakit ostan vielä siihen kaupan päälle ja mahdollisuuksien mukaan auton pesunkin. Enpä osta enää ainakaan tältä ensimmäiseltä. Amen.

Toinen tarina taas samasta kylästä samalta päivältä taas lämmittää, se ikuinen kreikkalainen vieraanvaraisuus. Tavernassa sanottiin, kuules, älä huolehdi, jos sulla ei ole rahaa/käteistä, me kyllä lainataan että pärjäät! Eipä ole tullut vastaan Suomessa tai muuallakaan, että baari tai ravintola sanoisi, että maksa sitten myöhemmin ja että vielä antaisivat rahaa mukaan.

10 comments:

  1. Koska teksti oli tällä kertaa suomeksi niin kommentoidaan kotimaisella.

    Jos olisin itse siellä niin lähtisin kohti rajaa.

    Täältä kotimaasta katsoen ja uutisia seuraten näyttää melko sekavalta tulevaisuus siellä ?

    Levottomuuksia puhkeaa taatusti eikä niiden keskellä ole varmastikaan mukavaa.

    ReplyDelete
  2. Terve Pasi,

    tilanne on varmasti sekava ja sekavammaksi muuttuu, miten paljon, se jää nähtäväksi. Koen kuitenkin olon turvalliseksi, kuten aina täällä Kreikassa, varsinkin elämä saarilla on toista kuin Ateenan liepeillä, jossa aina suurin riski isompiin mellakoihin. Ainoa asia mikä huolettaa on, että jos/kun täältä pois pitäisi päästä, kulkeeko laivat. Nyt on tosiaan se tankkikin täynnä, sillä pärjää pidempään, riippuen tietenkin, kuinka paljon liikkuu. Nyt tosin tuntuu siltä, että vietetään "hiljaiseloa" ja tarkkaillaan tilannetta ja pysytellään rauhallisessa kylässä eteläisellä Kreetalla. Plussana että pääsen täältä hyvin käyttämään nettiyhteyttä, joka ylettyy ihan autolle asti :). Lähipäivinä, ensi viikolla olemme varmasti viisampia ja katsellaan sitten karttaa uudestaan jos tulee tarve. Siihen asti käydään uimassa ja jutellaan mukavia ja ei mukavia poliittisiakin asioita paikallisten kanssa. Terveisiä sinne lämpenevään Suomeen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos mutta täällä sataa - taas...

      Kommenttini rivien väliin oli varsin hennosti kirjoitettu että kauheasti ei sympatiaa heru täältä.
      On turha kirjoittaa Ateenassa katukiviin että "Fuck off Eu" kun rahaa on lainattu hätää kärsiville.
      Tavallisia kreikkalaisia käy sääliksi. Touhu on ollut melko erikoista jo vuosia kun eliitti on luonut aivan omat sääntönsä. Esimerkkinä nämä laivanvarustajien touhut siellä... - jos tiedät mitä tarkoitan.
      Vaikka kuinka historiallisesti ajattelen että kulttuuri ja sivistys on sieltä ? lähtöisin, niin silti velat olisi maksettava ensin ennen vinkumista.
      Tämä asettaa koko Eu:n ja etenkin koko euron hieman kyseenalaiseen valoon.
      Varsinkin kun tiedetään että liittovaltiot eivät koskaan historiassa ole olleet hallittavissa yhteisin säännöin ...

      Sinällään tämä vain korostaa vaihtoehtoa että tietyllä tapaa pitää jättäytyä yhteiskunnan ulkopuolelle jos aikoo löytää mielenrauhaa - nimimerkillä "perässä tullaan".

      Only those who will risk going too far can possibly find out how far they can go. -T.S. Elliot

      Delete
    2. Pasi, tästä aiheesta saisi aikaan pitkää dialogia, kyllä seuraan politiikkaa (etenkin nyt hyvien yhteyksien parista) ja todellakin voin jakaa saman mielipiteen kanssasi. Itse olen myös osastoa "old school", eli maksan velkani, ennen juhlia, ja sitten katsotaan mitä jää yli. Tämä katukiviin kirjoittelu on idiotismia, tässä kohtaan turhautunutta tietämättömyyttä ehkä?

      Kyllä sivistys on lähtenyt täältä jo muinoin, mutta se että se on lähtenyt täältä, ei tarkoita että se edelleen olisi täällä täysissä voimissaan. Tuntuu, että nyky kreikkalaiset tykkäävät liikaakin perustella "omaa mahtuvuuttaan" tähän. Ajat muuttuvat - niin Kreikassakin.

      Itse täällä kauan olleena luonnollisesti koen sympatiaa ihania ihmisiä kohtaan, joita olen onnekseni kohdannut paljon. Tietenkään en ole lainkaan samaa mieltä, mitä niin moni täällä harjoittaa - harmaata taloutta yllin kyllin ja sitä on ihan kuntatasolla. Miten kunta pysty harjoittamaan harmaata taloutta? Ajattelin, että se olisi lähinnä mahdollista yrittäjien keskuudessa kylissä.

      Eräs vaatimaton ulkomainen ystäväni oli kiinnostunut paikallisen rannansiivoamisesta (kunnan "pormestari" kysyi hänen hintaansa pimeästi). Ilmoitti että 30 e päivän työstä olisi sopiva, ei käynyt, seuraavana päivänä olivat lähimaan ihmiset siivoamassa rantaa 20 euron päivähintaan. Veroja ei kerry ja paljon ei kerry näille ihmisillekään. 10 tunnin työ ja 20 e käteen kunnan puolesta. Väitän että ei onnistu Suomessa ja hyvä niin.

      Hyvä asiassa tässä elämäntyylissä on että kaikkea pahaa ei tarvitse kuulla mitä media ympärillään kirjoittaa, mutta nyt täytyy ihan käytännön syistä pysyä kartalla. Moni informaatio on itseltä täysin hukassa näiden tiellä olon vuosien jälkeen - TV.n katselun lopetin jo kymmenisen vuotta sitten. Olisin todellakin se tyypillinen esimerkki blondismista Suomeen palatessani - totally out, niin politiikasta kuin tämän hetken julkkiksista.

      Delete
  3. Täälläkin jännitetään äänestyksen tulosta, vaikka taitaa olla niin tai näin tuloksen suhteen. Media tosiaan mälläilee tilanteella. Ainoastaan kreikkalaiset ja heidän ystävänsä tietävät, miten kovaa monien elämä siellä on. Onneksi huomenna on taas lähtö omaan, suomalaiseen saareen, jossa ei ole sähköä, ei pääse nettiinkään huonon kentän takia, lehdet tulevat mantereelle milloin tulevat, radio sentään on ja toimii aurinkopaneelin avulla :-)! Hyvää ja turvallista jatkoa sinne! Onneksi olet tervejärkinen etkä vähästä panikoi, se on ihan oikein! Lämpimät terkut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa toisenlaista saarilomaa teille :), saatte nauttia Suomen luonnosta ja kesästä!

      Delete
    2. Päivällä vielä rannalla Reiskan kanssa olessamme pohdiskelin vielä tuota saari-elämää, niin Kreikassa kin Suomessa. On se vaan niin, että saaret ovat kiehtovia! Oma lapsuus ja nuoruus meni myös säiden salliessa saaressa. Joskus pääsimme perheen vaatimattomalle saarimökille jäitä pitkin jouluksi, joskus jo vesitse pääsiäisenä ja tosiaan sähköä eikä vettä taloon ollut. Veljen kanssa pumpattiin käsipelin vettä saunan sankoihin ja isä piti mittaa, että vielä lisää :). Talvi viikonloputkin meni saaressa, lämmituksenä oli petrooli puhaltimet sekä takka. Hyviä muistoja ilman mukavuuksia, nettiähän ei silloin vielä ollutkaan, eikä kännyköitä. Puhelinkoppi mantereella tai sitten posti olivat yhteysmuodot. Kultaisia simppeleitä aikoja!

      Delete
  4. Anonymous07 July, 2015

    Samaa mieltä,kun Pasi.Lähtisin kohti rajaa!

    ReplyDelete
  5. Olen yrittänyt lukea Hesarista, mitä Kreikassa tapahtuu, enkä ymmärrä sanaakaan lukemastani. Nyt kun puhut suoraan harmaasta taloudesta, syyt kriisiin alkavat aueta minullekin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmaa talous on valitettavasti valtavan suuri, mutta Kreikka on ottanut jo askelia suuntaan, jossa se yrittää sitä kitkeä. Asenteet ovat vain niin syvällä kreikkalaisessa kulttuurissa ja siitä kärsivät etenkin köyhät. Ja rahat jotka Kreikkaan on tullut tukipaketteina ei suinkaan ole mennyt kreikkalaisille vaan suurin osa ulkomaisille ja kreikkalaisille pankeille. Eli veronmaksajien (joita ei ole riittävästi) tulisi maksaa pankkien velat (niin kuin meillä Suomessa 90-luvulla, kun pankit saivat valtion tuen=veronmaksajien rahoja)

      Delete

Thank you for leaving a comment, they are always welcome in English, Finnish, Dutch or French, others I need google translate :)