Nomadish

Nomadish

5 February 2015

Agios Nikolaos - seaside city

I have a regular stop in Agios Nikolaos and this time I was blessed with sun and there was no wind, well not just that morning.

Agios Nikolaos is a lively town even in off season, a real town with real people, not only a fake tourist town. In Agios Nikolaos itself are living almost 13.000 people and in the municipality area 27.000. If you book your hotel on this east side, you will have plenty of places to visit, Elounda, Plaka, Spinalonga leper-island, Kritsa the traditional mountain village etc. Agios offers also several small beaches, you might as well just stay in there and enjoy the tens of tavernas and bars.

I can recommend Agios Nikolaos as a holiday destination!

And the same in Finnish / Ja sama ehtaalla suomenkielellä

Agios Nikolaos on yksi vakio pysähdyspaikoistani, kera kaupunkilaiselämän! Tällä kertaa sain nauttia runsaasti aurinkoisesta säästä, vaikkakin joinakin päivinä oli myrkyisämpää. Ei haittaa, sillä tänne on mukava tulla, marinassa pääsee ihka oikeaan suihkuun (!) ja iso pesukonekin pyörähtää kolmen euron hintaan. Pysäköintimaksu on kaksi euroa päivä, tosin välillä se on kuusikin euroa, en ole päässyt jyvälle vielä hinnoittelun säännöstä. Viikonloput ovat ilmaisia, eli parhaassa tapauksessa viikon pysäköinnistä selviää kympillä. Lisäksi pääsen läyryämään täällä suomalaisen ystäväni kanssa, joka on asunut täällä vuosikaudet, runsain mitoin tyttöjen juttuja, tervetullutta vaihtelua sekin :)

Agios on miellyttävä pieni kaupunki, jossa on elämää myös sesongin ulkopuolella, sen takaa jo sen 13.000 asukasta itse kaupungin alueella. Erittäin hyvä tukikohta viikon tai kahden kesälomalle, täältähän on kivenheiton päässä Elounda, Plaka ja Spinalongan leprasaari, unohtamatta Kritsan perinteistä vuoristokylää.


Evening before it got very dark sky...


...but I woke up to this sunny weather :). This is the parking I park while staying in Agios Nikolaos, calm and clean parking, good place to rest and enjoy little bit of city life.


Marina, port of Agios Nikolaos where many foreigners stays over 
winter in their sailing boats or yachts.


Very nice pedestrian road is passing along the seaside
Shower for four!
One of the tiny beaches


This curious cat was watching my doggy playing in the water 


Finnish travel agency, was odd to see a Finnish company name!


Funny street lamp!Many cute small hotels to choose from.

Plenty of ups and downs in the town!
Someone has been crocheting or is it knitting (?) cute curtains 
for these little windows in a boat <3One of the pedestrian roads in the center with shopsEvening is comingBoutiques...

Bars...


wondering around the town...

I was also happy to see that many cats gets food, I saw
 this in several places in the town!

6 comments:

 1. Kyllä on mahtavia maisemia.Ei taidettu sun kanssa käydä tuolla.No ensikerralla sitten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katsotaan mitä keksitään :P

   Delete
 2. En muistanutkaan, että A.N. on noin viihtyisän näköinen paikka, onhan käynnistäni siellä n. kolkytkyt vuotta, hohoijaa! Teillä oli varmasti hauskaa höpötellä tyttöjen juttuja :-).
  Tuupas moikkaamaan meitä Tinokselle 25.4. - 5.5. välisenä aikana, jos vielä olet Kreikanmaalla. Joku ratkaisu oli meidänkin korkea aika tehdä ja tähän päädyttiin isännän kanssa. Toivottavasti Kreikassa ei mene hommat ihan pyllylleen, ainakaan drakmaa ei ole ikävä! Mukavaa jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hiii, Eijukka, ehkäpä Agios on hiukan muuttunut käyntisi jälkeen, mutta viehättävä se on, siitä ei pääse mihinkään! Oi ihanaa, menette Tinokselle, tarkoitus olisi olla vielä Kreetalla, ehkäpä pidempäänkin ja juu, toivottavasti saa diiselin ja fetan maksaa jatkossakin eurolla (!)

   Delete

Thank you for leaving a comment, they are always welcome in English, Finnish, Dutch or French, others I need google translate :)