Nomadish

Nomadish

4 February 2022

Ranska - matkailuautoilijan maa

 

Ranska on matkailuautolijalle todella helppo, upea ja monipuolinen maa. Jo sen tuhannet matkaparkit (Aire de Camping-Car), ovat tehneet sen mahdolliseksi, jotka ovat usein huippusijainnella ja vieläpä veloituksetta. Keskiaikaisissa kylissä tai niiden kupeessa, järvien ja jokien rannoilla, luontokohteissa tai muuten vain käymisen arvoisissa paikoissa. Itselleni Ranska on kolmen vuodenajan matkailumaa, mutta toki siellä on myös "caravanneige" eli karavaanareitten talviurheilupaikat alpeilla.

Tässä postauksessa keskityn matkailuun Ranskassa ilman leirintäalueita ja niiden palveluita, sillä Ranskassa on mahdollista matkailla käyttämällä sen koko maan laajuista matkaparkkiverkostoa. Liian moni matkailuautolija erehtyy vieläkin yöpymään moottoriteiden levähdyspaikoilla, joihin ei pidä missään nimessä jäädä (tässäkään maassa).  Jokaisen tulisi aina ajaa pois sieltä motareilta turvalliseen parkkiin, on se sitten matkaparkki, vapaaparkki tai pienen kylän vaikkapa kirkon parkkis. Ja vielä parempi on tietysti, että unohtaa ne motarit täysin ja tutustuu tähän upeaan matkailumaahan hiukan syvemmin. Laitoin tähän postaukseen paljon kuvia ja hyödyllisiä linkkejä löytyy lopusta.

Tyypillinen matkaparkin tyhjennyspaikka, jossa ajokaivo harmaalle vedelle sekä wc-kasetin tyhjennykselle oma erillinen paikkansa. Raikkaan veden täyttö on usein ilmaista, välillä se maksaa euron tai kaksi, joko niin, että vettä tulee 100 litraa tai vettä tulee ajastimen mukaan esimerkiksi vartin. Joskus ne toimivat poleteilla, joita saa ostaa kylän leipomosta, marketista jne. Huomioitavaa on, että jos matkustat talvella, monet paikat sulkevat vedet jäätymiseltä, eli täyttö ei välttämättä onnistu, mutta yöksi saa yleensä kuitenkin jäädä.

Kauppojen pihoilta löytää helposti pesukoneita, joissa voi hoitaa pyykkihuollon pesusta kuivaukseen. 8 kg kone neljä euroa ja 18 kg kone kahdeksan euroa. Automaatit toimivat kortilla tai kolikoilla ja ovat avoinna 24/7. Löytyypä osasta jopa koirien pesupaikat! Osa marketeista tarjoaa myös ilmaisen yöpymisen niille erikseen varatuilta paikoilta, sekä auton täytöt ja tyhjennykset.

Suosittu matkaparkki kanaalin rannalla.

Matkaparkki "keskellä ei mitään", jossa luontoreittejä ja kylä 300 metrin päässä.

Matkaparkki kylän keskustassa, joka oli aiemmin kunnallinen leirintäalue. Kuvassa menossa peri ranskalaiseen tyyliin petankin peluut.

Matkaparkki tekojärven rannalla, jossa kalastus mahdollisuus.

Matkaparkki kylän keskustan kupeessa.

Matkaparkki metsässä, tämä oli todella tervetullut paikka helleaallon aikana!

Ei hassumpi näkymä :)

Puistomainen matkaparkki, jossa jokaisella autolla oma soppi ja vieressä oma nurmialue.

Avonaisen puistomainen matkaparkki, kylän laidalla (100 metriä kylään).

Tiesitkö, että Ranskassa on toiminut vuodesta 1959 "Villes et Villages fleuris, "kukkaiset" kaupungit ja kylät? Merkki siitä, että kylä tai kaupunki kuuluu tähän, löytyy heti paikkakunnan nimen alta, keltainen kyltti, jossa lukee, esim Village Fleuri ja montako tähteä paikka on saanut. Tähtiä on yhdestä neljään ja kaiken kaikkiaan kukkaisia kuntia oli vuonna 2021 yhteensä yli 4600. Neljän tähden kyliä tai kaupunkeja oli vuonna 2021 yhteensä 276 kappaletta. Aix-Les-Bainsin kaupunki on pitänyt hallussaan neljää tähteä jo vuodesta 1974!

Kukat tekevät paikasta eittämättä viihtyisämmän ja jo pelkkä läpiajo tällaisen kylän läpi on usein kaunista katseltavaa.

Linkki Googlen kuviin kukkaisista kylistä ja kaupungeista löytyy täältä .


Keskiaikaisen kyläaukion elämää ravintoloineen.


Keskiaikaisen kylän kujia, nauratti tuo kaupan nimi yllä :)




 
 
Toripäivä Saint-Antonin Noble Valissa. Tämän kylän toripäivät joka sunnuntai ovat todella suosittuja. Sen keskiaikaiset kujat täyttyvät myyjistä, tarjolla on paikallisia erikoisuuksia, käsitöitä, ruokaa ja juomaa, vaatteita, juustoja, hedelmiä, vihanneksia..Tohinan huomaa myös matkaparkissa, se täyttyy aina lauantaisin, moni matkailuautoilija tietää tämänkin torin ja haluaa mennä sinne sunnuntaimarkkinoille. Sama kuvio toistuu muissakin matkaparkkien kylissä, joissa on hyvät viikottaiset markkinat (markkinat ovat eri kylissä eri viikonpäivinä ja niitä isoja ja pieniä).

Tuomisiani päivän torilta kasseineen, ostoksissa mukana tietenkin se tuore patonki kylän leipomosta ostettuna:)
 
Matkaparkki entisellä kunnan leirintäalueella. Näitä on tullut yllättävän paljon vastaan ja ne ovat usein viihtyisiä ja osasta löytää tilaa varjosta kuumina päivinä.

Matkaparkki kylän laidalla puistossa, keskustaan 200 metriä.

Kanaalin varren matkaparkki, näitäkin on paljon Ranskassa. Tämäkin paikka täyttyy aina edellisiltana, jos on markkinat seuraavana päivänä. Silloin matkailuautoja on usein molemmin puolin kanaalia, vaikka vain toinen on virallisesti varattu matkailuautoille.


Matkaparkki petankkikentän vieressä antaa kivaa elämää paikalle.



Entinen kunnan leirintäalue muutettu matkaparkiksi. Tämä oli todella viihtyisä isolla nurmialueella.

Laaja perusparkkialue, jonka ympärillä puita ja tyhjennys, sekä täyttöpalvelut.Joskus sattuu tällaisia tylsiäkin paikkoja kohdille.





Entinen kunnan leirintäalue muutettu matkaparkiksi.

Matkaparkki linnan läheltä.


Maisemaa kauniine siltoineen


Ranskan Bretagnen Carnac ja sen menhirit/megaliitit. Englannin stonehenge on kaikille tuttu, mutta Ranskan Carnac on monelle ulkomaalaiselle tuntematon. Carnacissa on yli 8000 kiveä, joka tekee siitä maailman suurimman. Vertailuna stonehengessä on 83 kiveä. Vierestä löytyi myös tavallinen parkkis, jossa yöpyi paljon matkailuautoja.
 
Jostakin päin Ranskaa ajomatkalta.

Tilava matkaparkki

Yllä oleva kuva, on kylän oikean matkaparkin vierestä nurmialueella, jossa myös yleiset käymälät (pieni rakennus vasemmalla). Alla oleva kuva on näkymä, jonka matkailuautoilijat näkevät edessään, piknik pöytien takana menee joki, jossa voi laskea kanootilla.


Se perinteinen, kaffe ja croissant :)


Matkaparkki järvelle. Hienot ulkoilumaastot ja kävelyä järven ympäri. Tässä paikassa, joka aamu tuli leipäauto myymään tuoretta leipää, iso plussa, sillä paikka kauempana kylän kaupasta. Järven rannalla hiekkaranta ja ravintola (500 metriä matkaparkista).



 
Ja sitten yllätys tulee tässä!!!   Kaikki matkaparkit joita näit kaikissa yllä olevissa kuvissa olivat veloituksettomia, osassa sai jopa sähkön ilman maksua. Muutamissa saattoi joutua maksamaan vesihuollosta euron tai kaksi, tyhjennys oli kaikissa ilmaista.

 
Yllä esimerkki maksullisesta matkaparkista, 5 e vrk, hintaan sisältyy sähkö, vesihuolto ja tyhjennykset. Yleinen wc ja grillikatos vieressä. Maksu korttiautomaatilla.

 
Yllä yksi ja alla muutama kuva ovat vapaaparkista, eli puskaparkeista, joka onnistuu vielä varsin hyvin monin paikoin, poislukien rannat ainakin välimerellä. Välimereltä löytyy luonnollisesti maksullisia matkaparkkeja. Bretagnessa onnistui puskaparkit laajemmin, tosin siihen ei ollut usein tarvetta niin kattavalla määrällä matkaparkkeja. Sisämaassa niin ikään voi myös helposti pysähtyä pieniin kyliin, mikäli matkaparkkia ei ole, usein se matkaparkki kuitenkin löytyy jo seuraavasta kylästä. 




Muuta hyödyllistä tietoa matkailijalle alla
 
Kuva, Le Monde du Camping-Car, Aire de Services- kirja 2021

*Tähän kirjaan on listattu yli 4000 matkaparkkia ja siihen on laitettu vain sellaiset paikat, joissa onnistuu tyhjennykset ja täytöt. 30% paikoista kirjassa on täysin veloituksettomia.

*Airecampincar.com osoitteesta löytyy yli 3000 matkaparkkia. Linkissä "englantilainen" versio alla (lainausmerkeissä englanniksi, koska kaikki sanat eivät kääntyneet).
 
Aire Camping Car- linkki matkaparkeille

*Matkaparkkilehtiä ja kirjoja on useita markkinoilla, park4night- sovelluksella pärjää mainiosti, sehän kulkee kätevästi mukana puhelimessa.
 
*Village Etape on verkosto, joissa on huomioitu myös matkailuautot. Verkostoon pääsee mukaan vain kylät, jotka ovat hyvien etäisyyksien päässä (max 5 km tai 5 min) maksuttomilta moottoriteiltä tai kansallisilta teiltä. Kylissä on alle 5000 asukasta ja kaikki palvelut, kaupoista ravintoloihin. Monessa on ilmaiset matkaparkit ja lisää rakennetaan. Kylät panostavat matkaparkkeihin, sillä he ovat huomanneet, että 50% turistien tuloista kylälle tulee juurikin matkailuautoilijoilta. 
 
Village Etape linkki heidän englanninkieliselle sivustolle.
 
*France Passion on myös oiva tapa tutustua Ranskaan. Järjestöön kuuluu yli 800 viinitilaa, tuhat maatilaa ja kasvattajaa, 300 käsityöläistä..Vuoden jäsenmaksu on 30 e ja sillä saat ilmaisen yöpymisen näissä kaikissa paikoissa. Ilmaisen siis periaatteessa, heidän toimintaa olisi tietenkin hyvä tukea, esim ostamalla viinitilalta pullollisen viiniä tai juustotilalta juustoa jne. France Passionin paikoissa saa usein hyvän tuntuman tuottajan tilasta ja usein voi tutustua isäntäväkeen ja sen arkeen. Viininmaistelu kuuluu asiaan tietenkin!
 
Heilläkin on oma perhe-elämänsä, ethän saavu koskaan klo 18 jälkeen! France Passionin paikat ovat vain omavaraisille matkailuautoille, eli omat vedet mukana ja omat roskat mukaan, kuten missä tahansa puskaparkissa!
 
France Passionin sivusto

Kylistä ja kaupungeista löytyy lähes aina "Office de Tourisme", eli turisti-info, joista saat esitteitä ja karttoja. Olen joskus ollut hämmentynyt miten pienistäkin paikoista on löytynyt info. Kylässä ei välttämättä ole paljon nähtävää, mutta ulkoilumahdollisuudet saattavat olla erinomaiset ja infosta olen saanut esim. vaelluskarttoja. 

Bienvenue en France! Tervetuloa Ranskaan! Manner-Ranskassa on 96 departementtia, olen kierrellyt vuosien aikana ainakin 67 niistä. Paljon on siis vielä nähtävää itsellänikin!

2 comments:

  1. Bravo, excellent article sur les aires en France. Félicitation.

    ReplyDelete

Thank you for leaving a comment, they are always welcome in English, Finnish, Dutch or French, others I need google translate :)