Nomadish

Nomadish

31 August 2021

Appelsiinejä ja tosielämän tarinaa (postausta toisaalta 4.12.2020)

 

Appelsiineja ja tosielämän tarinaa Kreetalta <3. Nyt on appelsiinit parhaimmillaan ja siitähän pitää tietenkin ottaa hyöty irti. Ensin keitetään appelsiinit, sen jälkeen annetaan jäähtyä viileässä vedessä, vesi vaihdetaan 5-6 kertaa päivän aikana. Seuraavana päivänä pilkotaan appelsiinit kuorineen palasiksi, takaisin kattilaan ja päälle niin paljon sokeria, ettei niitä enää edes näkynyt!
 
24 tuntia myöhemmin on sokeri ja appelsiinit niin mehustuneet, että jäljellä vain hedelmät ja paljon nestettä. Sen jälkeen niitä taas keitetään, jotta osa nesteestä haihtuu ja tadaaa aikaiseksi tulee kitkerän makea jälkiruoka, joita tarjoillaan ruokailijoille aterian päätteeksi rakin (paikallinen vahva viina).
Tämä jälkiruoka on siis vain yksi variaatio, useita hedelmiä valmistetaan nyt. Hyviä myös kreikkalaisen jogurtin kera.
 
No minäpä pääsin osallistumaan tähän tämän sataman suljetun tavernan keittiössä. Ns turistisesonki on Kreikassa saarilla usein viisi kuukautta, Kreetalla se on seitsemän jopa. Tosin tämä sataman taverna on auki yleensä läpivuoden. He ovat tunnettuja myös paikallisten keskuudessa hyvänä kalaravintolana. Monesti perheitä tai pariskuntia tulevat viikonloppuisin tänne syömään jopa saaren pääkaupungista Heraklionista (n 80 km). 
 
Mutta mutta, nyt kun on lockdown on taverna tietenkin kiinni ja ensimmäistä kertaa elämässään on ravintoloitsijalla paremmin aikaa korjata satoa ja loihtia herkkuja. Siltikin, hän herää joka aamu kello 6, vie keräilijät oliivipuille, palaa takaisin kotiin, hoitaa 92-vuotiasta isäänsä, tekee ruokaa perheelle, takaisin oliivipuille, puristamolle. Normaalisti pyörittäisi myös auki olevaa tavernaa samalla,.jossa on 70- vuotias anoppi apuna ja hänen sisko. Sesonkina on mukana myös yliopistossa opiskelevat kaksoset. 
 
Monta kertaa olen kuullut, niin mukavalta tuntuu ihana Kreetan/Kreikan elämä. Pyörittäisi ravintolaa sen sesongin 5-6 kk ja sitten olisi puolet vuodesta vapaata. Tämä on kyllä kaukana totuudesta.
 
Ravintolat pyörivät pääosin perheen voimin. Ruoan valmistus ennen sesonkia alkaa paljon aiemmin, kuten näiden hedelmäherkkujen. Sitten tehdään mahdollisesti pita- leipiä useampi sata pakkaseen. Ja omaa juustoa, kun on niitä omia lampaita ja vuohiakin. Ja omaa hunajaa tehdään myös. Ja muita yrttejä ja kasviksia otetaan talteen talven aikana.
 
Kesällä sitä ns. turistille näkyvää työtä tehdään usein aamu 8 - 24 ihan jokaisena viikonpäivänä. Ja kun sesonki on ohi niin ei silloinkaan mitään lomaa ole. Ja jos se oma taverna on kiinni talven, niin kaikki aloittavat taas avausvalmistelut helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa. Uudet valkoiset maalipinnat,.katsotaan pitäisikö tuolitkin taas maalata jne (sitä ennen on kerätty ne oliivit ja muut). Ja kukaan ei valita tästä valtavasta työmäärästä.
 
Tämä kesä meni tietenkin täällä, kuten monessa muussakin maassa aikas kuralle. Täällä toivotaan nyt, että turistit löytävät Kreikan ensi kesänä, kuten aiempina kesinä ja töitä ja ruokaa tehdään jo nyt sen eteen.
 
Sataman elämä kaikkinensa on niin opettavaa ihan joka tavalla <3.
 

 



No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment, they are always welcome in English, Finnish, Dutch or French, others I need google translate :)