Nomadish

Nomadish

2 September 2021

Appelsiinin tarinaa Romaniasta (postausta toisaalta 28.2.2021)

 


Eilen postasin romanialaisesta maaliskuun yhdeksännen päivän traditiosta ja tänään kun käynnistin (taas) appelsiini/mandariini/sitruuna- mehu tehtaani (sain läjän näitä), muistui mieleeni samaisen ystäväni kerrontaa joulun aikaan Romaniasta.
 
Olin heillä kylässä joulun ja uuden vuoden välissä, ja tämä ystäväni on huikea kokki. Se että ihan kaikki hänen ruokansa maistuivat todella hyviltä, oli ne kaikki myös valmistettu ja katettu siten, että niistä oli iloa myös silmille.
 
Niitä appelsiineja tänään puristellessa, palautui mieleeni heidän kertomus..
 
Ystäväni olivat nuoria aikuisia, kun Ceausescun loppu koitti. He kuitenkin elivät koko lapsuutensa ja teini-ikänsä tässä kommunistisessa maassa, missä pulaa oli niin monesta asiasta. Rahaa oli kuulemma monella, mutta sillä ei tehnyt tavallaan mitään, kun mitään ostettavaa ei juuri ollut. Esimerkiksi uuden auton ostamiseen oli kahdeksan vuoden jono. Taloja ei lämmitetty useinkaan, aina oli kylmä.
 
 
Heidän Kreikan pihalla kasvaa appelsiinipuita. Heille tällä on iso symbolinen merkitys. Voit kerätä appelsiineja omalta pihalta tuosta noin vain! Heidän nuoruuteensa kuului appelsiini vain jouluun. Ihan paras lahja ikinä oli saada appelsiini joululahjaksi, parhaassa tapauksessa pari. Niitä syötiin hitaasti pala palalta ja jokainen pala pureksittiin antaumuksella. Vuoden kohokohta. Tästä johtuu, että niin moni joulun ajan makeinen, keksi, kakku jne, sisältää tänä päivänä jollain tavalla appelsiinin makua. 
 
Ystäväni valmisti myös appelsiinin kuorista marmeladimakeisia, jotka oli kuorrutettu suklaalla, nam!
 
Tämä historia on kuitenkin niin lähellä, miten erilainen nuoruus on meillä ollut noin yleisesti. Nöyränä kuuntelin heidän kertomuksia ja samalla kiitollisena siitä, että olen itse saanut kasvaa vapaassa Suomessa.
 
Ja sitten vielä tuosta kurpitsasta, sain tänään myös kurpitsan kreikkalaiselta ystävältä ja siitähän piti keitto keittää, sopii tuuliseen iltaan paremmin kuin hyvin.
 
Lisäys. kuoret lähtivät pupujen ruoaksi kiertoon, en tiennyt että söisi näitä. Ystäväni näki kassin autoni oven pielessä ja kaappasi sen heti mukaan. Kolme kuukautta olen kaiken muun biojätteen kierrättänyt kanoille, joiden munia saan minäkin :).
 

 

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment, they are always welcome in English, Finnish, Dutch or French, others I need google translate :)