Nomadish

Nomadish

2 September 2021

Sielujen lauantai (postausta toisaalta 6.3.2021)

 

Me opittiin taas uutta eli tänään on Sielujen lauantai- (vapaasti käännetty), traditio Kreikassa.Eilen valmistettiin tätä syötävää perinteisesti. Tämä päivä on yksi korkealla listalla olevista tradititioista ja tärkeä päivä ympäri Kreikkaa.

 
Kreikaksi "Psychosabbato". Tällä päivällä on tärkeitä symbolisia merkityksiä, joita tuodaan ilmi ruokaperinteillä. Antiikin kreikkalaiset juhlivat jo tätä, muistivat kuolleita ja talven loppumista. Aika uudelle vuodenajalle ja muistaa heitä jotka jo lepäsivät muualla.
 
Eilen valmistettiin siis "koliva", joka on sekoitus viljoja, hedelmiä ja sokeria. Perinteisesti nämä viedä kirkkoon siunattavaksi perjantaina (eilen), nyt ei koronan aikana. Jokaisella "kolivan" ainesosalla on symbolinen merkitys myös. Vehnä symboloi maata. Rusinat, Jeesuksen "makeaa" eli suomeksi ehkä ymmärtäväistä Jeesuksen elämää, makeaa elämän viiniä jne.
 
Kolivaa syödään eri tavoin eri kylissä eri tradition. Ystäväni kertoi että tänään heidän kylän traditio olisi mennä hautasmaalle, ripotella kolivaa kaikille sieluille myös siellä, esim että linnut voivat syödä.
Kaunis traditio kaikkinensa. Ensimmäisen kerran ehkä törmäsin tähän viljojen sekoitukseen vuonna 2013 asuntoautollla Kreikassa. Joku kylästä oli juuri kuollut ja tätä tarjottiin läsnäolijoille. Itse istuin kahvilassa, ja sain annoksen kertakäyttömukissa. Usein myös tätä tarjoillaan muistopäivinä, esim marraskuussa sain myös kulhollisen, kun yhden isoäidin pois menosta oli kulunut vuosi (tunsin myös tämän isoäidin menneiltä vuosilta. 
 
Nämä kulttuurit ja perinteet eri maissa <3.

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment, they are always welcome in English, Finnish, Dutch or French, others I need google translate :)