Nomadish

Nomadish

2 September 2021

Traditiota Romaniasta (postausta toisaalta 27.2.2021)

 

Tarinat ja traditiot, niin mielenkiintoisia, tänään sain oppia uuden kiehtovan sellaisen. Kuvan tarkoitus aukeaa jos jaksat lukea tarinan kuvan takaa..
 
Romanialainen ystävättäreni lentää huomenna takaisin Kreikasta kotiin Romaniaan. Hänen miehensä jää vielä tänne toviksi, siksi ystäväni leipoi jo tänään maaliskuun 9 päivän romanialaisen tradition mukaan, koska eivät vietä tätä juhlapäivää tänä vuonna yhdessä. 
 
Mikä sitten on maaliskuun 9 päivä? Se on eri tarinoiden mukaan 40 pyhimyksen/marttyyrin päivä. Tarina kertoo 40 sotilaasta, olivat hartaasti kristittyjä (puhutaan vuodesta 308). Heidän komentajansa pyysi heitä luopumaan uskostaan ja liittymään Rooman voimiin. He kieltäytyivät. Rangaistukseksi heidät vietiin jäätyneelle järvelle. He rukoilivat ja ihme tapahtui. Jää suli heidän ympärillään. Sen jälkeen heitä kuitenkin kidutettiin ja poltettiin ja ruumiit heitettiin järveen. 
 
Heistä tuli siis 40 marttyyriä ja pyhimystä. Ja tätä päivää juhlitaan koko Romaniassa. Naiset leipovat kahdeksikon muotoisia "pullia" ja niitä syödään (osa annetaan kirkolle ja köyhille). Miehet yrittävät juoda 40 pientä lasillista punaviiniä. Sen on sanottu antavan voimaa koko vuodeksi. Todellisuudessa nykyään romanialaiset miehet kokevat tämän päivän miesten päiväksi, saavat vetää pään täyteen (tervetullut päivä :P ), ja juhlat jatkuvat puoleen yöhön asti. Nämä pullat eli Mucenicit on leivottu kahdeksikon muotoon, edustavat ihmishahmoa.
 
Etelän puoleisessa Romaniassa traditio on tehdä Mucenici- keittoa, jossa on kahdeksikon muotoisia pieniä pastoja, jotka keitetään sokerin, kanelin ja pecanpähkinöiden kanssa. Tämä keitto symboloi hukkuneita sotilaita.
 
Me saatiin näitä pullia ja kyllä maistui, etenkin kun oli kuullut niiden tarinan.
Tarinat ja traditiot, niiden kuuleminen sekä oppiminen matkalla <3.

No comments:

Post a Comment

Thank you for leaving a comment, they are always welcome in English, Finnish, Dutch or French, others I need google translate :)